உலகம்
See also: உலோகம்
Tamil
    
    
Pronunciation
    
- IPA(key): /ʊlɐɡɐm/
Noun
    
உலகம் • (ulakam)
Declension
    
| m-stem declension of உலகம் (ulakam) | ||
|---|---|---|
| Singular | Plural | |
| Nominative | உலகம் ulakam | உலகங்கள் ulakaṅkaḷ | 
| Vocative | உலகமே ulakamē | உலகங்களே ulakaṅkaḷē | 
| Accusative | உலகத்தை ulakattai | உலகங்களை ulakaṅkaḷai | 
| Dative | உலகத்துக்கு ulakattukku | உலகங்களுக்கு ulakaṅkaḷukku | 
| Genitive | உலகத்துடைய ulakattuṭaiya | உலகங்களுடைய ulakaṅkaḷuṭaiya | 
| Singular | Plural | |
| Nominative | உலகம் ulakam | உலகங்கள் ulakaṅkaḷ | 
| Vocative | உலகமே ulakamē | உலகங்களே ulakaṅkaḷē | 
| Accusative | உலகத்தை ulakattai | உலகங்களை ulakaṅkaḷai | 
| Dative | உலகத்துக்கு ulakattukku | உலகங்களுக்கு ulakaṅkaḷukku | 
| Benefactive | உலகத்துக்காக ulakattukkāka | உலகங்களுக்காக ulakaṅkaḷukkāka | 
| Genitive 1 | உலகத்துடைய ulakattuṭaiya | உலகங்களுடைய ulakaṅkaḷuṭaiya | 
| Genitive 2 | உலகத்தின் ulakattiṉ | உலகங்களின் ulakaṅkaḷiṉ | 
| Locative 1 | உலகத்தில் ulakattil | உலகங்களில் ulakaṅkaḷil | 
| Locative 2 | உலகத்திடம் ulakattiṭam | உலகங்களிடம் ulakaṅkaḷiṭam | 
| Sociative 1 | உலகத்தோடு ulakattōṭu | உலகங்களோடு ulakaṅkaḷōṭu | 
| Sociative 2 | உலகத்துடன் ulakattuṭaṉ | உலகங்களுடன் ulakaṅkaḷuṭaṉ | 
| Instrumental | உலகத்தால் ulakattāl | உலகங்களால் ulakaṅkaḷāl | 
| Ablative | உலகத்திலிருந்து ulakattiliruntu | உலகங்களிலிருந்து ulakaṅkaḷiliruntu | 
Derived terms
    
- உலககர்த்தா (ulakakarttā)
- உலகசஞ்சாரம் (ulakacañcāram)
- உலகசயன் (ulakacayaṉ)
- உலகஞானம் (ulakañāṉam)
- உலகத்தார் (ulakattār)
- உலகநாதன் (ulakanātaṉ)
- உலகநீதி (ulakanīti)
- உலகபத்ததி (ulakapattati)
- உலகபாலர் (ulakapālar)
- உலகப்பற்று (ulakappaṟṟu)
- உலகப்பிரசித்தி (ulakappiracitti)
- உலகப்புரட்டன் (ulakappuraṭṭaṉ)
- உலகமன்னவன் (ulakamaṉṉavaṉ)
- உலகமரியாதை (ulakamariyātai)
- உலகமலையாமை (ulakamalaiyāmai)
- உலகமலைவு (ulakamalaivu)
- உலகமளந்தான் (ulakamaḷantāṉ)
- உலகமாதா (ulakamātā)
- உலகமுண்டோன் (ulakamuṇṭōṉ)
- உலகயாத்திரை (ulakayāttirai)
- உலகரீதி (ulakarīti)
- உலகர் (ulakar)
- உலகளவு (ulakaḷavu)
- உலகவறவி (ulakavaṟavi)
- உலகவறிவு (ulakavaṟivu)
- உலகவழக்கம் (ulakavaḻakkam)
- உலகவழக்கு (ulakavaḻakku)
- உலகவாஞ்சை (ulakavāñcai)
- உலகவாதம் (ulakavātam)
- உலகவார்த்தை (ulakavārttai)
- உலகவாழ்வு (ulakavāḻvu)
- உலகவிடைகழி (ulakaviṭaikaḻi)
- உலகவியாபாரம் (ulakaviyāpāram)
- உலகவிருத்தம் (ulakaviruttam)
- உலகவேடணை (ulakavēṭaṇai)
- உலகிகம் (ulakikam)
- உலகிதன் (ulakitaṉ)
- உலகியற்சொல் (ulakiyaṟcol)
- உலகியல் (ulakiyal)
- உலகியல்வழக்கு (ulakiyalvaḻakku)
- உலகுடைய பெருமாள் (ulakuṭaiya perumāḷ)
- உலகேடணை (ulakēṭaṇai)
- ஏழுலகம் (ēḻulakam)
- கீழுலகு (kīḻulaku)
- செல்லுலகு (cellulaku)
- நிலவுலகம் (nilavulakam)
- பூவுலகு (pūvulaku)
- மண்ணுலகு (maṇṇulaku)
- மேலுலகம் (mēlulakam)
- மேலையுலகு (mēlaiyulaku)
References
    
- University of Madras (1924–1936) “உலகம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
    This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.