இறங்கு
Tamil
    
    Pronunciation
    
- Audio - (file) 
- IPA(key): /irɐŋɡu/, [irɐŋɡɯ]
Conjugation
    
Conjugation of இறங்கு (iṟaṅku)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | இறங்குகிறேன் iṟaṅkukiṟēṉ | இறங்குகிறாய் iṟaṅkukiṟāy | இறங்குகிறான் iṟaṅkukiṟāṉ | இறங்குகிறாள் iṟaṅkukiṟāḷ | இறங்குகிறார் iṟaṅkukiṟār | இறங்குகிறது iṟaṅkukiṟatu | |
| past | இறங்கினேன் iṟaṅkiṉēṉ | இறங்கினாய் iṟaṅkiṉāy | இறங்கினான் iṟaṅkiṉāṉ | இறங்கினாள் iṟaṅkiṉāḷ | இறங்கினார் iṟaṅkiṉār | இறங்கினது iṟaṅkiṉatu | |
| future | இறங்குவேன் iṟaṅkuvēṉ | இறங்குவாய் iṟaṅkuvāy | இறங்குவான் iṟaṅkuvāṉ | இறங்குவாள் iṟaṅkuvāḷ | இறங்குவார் iṟaṅkuvār | இறங்கும் iṟaṅkum | |
| future negative | இறங்கமாட்டேன் iṟaṅkamāṭṭēṉ | இறங்கமாட்டாய் iṟaṅkamāṭṭāy | இறங்கமாட்டான் iṟaṅkamāṭṭāṉ | இறங்கமாட்டாள் iṟaṅkamāṭṭāḷ | இறங்கமாட்டார் iṟaṅkamāṭṭār | இறங்காது iṟaṅkātu | |
| negative | இறங்கவில்லை iṟaṅkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) | third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) | நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | இறங்குகிறோம் iṟaṅkukiṟōm | இறங்குகிறீர்கள் iṟaṅkukiṟīrkaḷ | இறங்குகிறார்கள் iṟaṅkukiṟārkaḷ | இறங்குகின்றன iṟaṅkukiṉṟaṉa | |||
| past | இறங்கினோம் iṟaṅkiṉōm | இறங்கினீர்கள் iṟaṅkiṉīrkaḷ | இறங்கினார்கள் iṟaṅkiṉārkaḷ | இறங்கினன iṟaṅkiṉaṉa | |||
| future | இறங்குவோம் iṟaṅkuvōm | இறங்குவீர்கள் iṟaṅkuvīrkaḷ | இறங்குவார்கள் iṟaṅkuvārkaḷ | இறங்குவன iṟaṅkuvaṉa | |||
| future negative | இறங்கமாட்டோம் iṟaṅkamāṭṭōm | இறங்கமாட்டீர்கள் iṟaṅkamāṭṭīrkaḷ | இறங்கமாட்டார்கள் iṟaṅkamāṭṭārkaḷ | இறங்கா iṟaṅkā | |||
| negative | இறங்கவில்லை iṟaṅkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| இறங்கு iṟaṅku | இறங்குங்கள் iṟaṅkuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| இறங்காதே iṟaṅkātē | இறங்காதீர்கள் iṟaṅkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of இறங்கிவிடு (iṟaṅkiviṭu) | past of இறங்கிவிட்டிரு (iṟaṅkiviṭṭiru) | future of இறங்கிவிடு (iṟaṅkiviṭu) | |||||
| progressive | இறங்கிக்கொண்டிரு iṟaṅkikkoṇṭiru | ||||||
| effective | இறங்கப்படு iṟaṅkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | இறங்க iṟaṅka | இறங்காமல் இருக்க iṟaṅkāmal irukka | |||||
| potential | இறங்கலாம் iṟaṅkalām | இறங்காமல் இருக்கலாம் iṟaṅkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | இறங்கட்டும் iṟaṅkaṭṭum | இறங்காமல் இருக்கட்டும் iṟaṅkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | இறங்குவதால் iṟaṅkuvatāl | இறங்காத்தால் iṟaṅkāttāl | |||||
| conditional | இறங்கினால் iṟaṅkiṉāl | இறங்காவிட்டால் iṟaṅkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | இறங்கி iṟaṅki | இறங்காமல் iṟaṅkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| இறங்குகிற iṟaṅkukiṟa | இறங்கின iṟaṅkiṉa | இறங்கும் iṟaṅkum | இறங்காத iṟaṅkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | இறங்குகிறவன் iṟaṅkukiṟavaṉ | இறங்குகிறவள் iṟaṅkukiṟavaḷ | இறங்குகிறவர் iṟaṅkukiṟavar | இறங்குகிறது iṟaṅkukiṟatu | இறங்குகிறவர்கள் iṟaṅkukiṟavarkaḷ | இறங்குகிறவை iṟaṅkukiṟavai | |
| past | இறங்கினவன் iṟaṅkiṉavaṉ | இறங்கினவள் iṟaṅkiṉavaḷ | இறங்கினவர் iṟaṅkiṉavar | இறங்கினது iṟaṅkiṉatu | இறங்கினவர்கள் iṟaṅkiṉavarkaḷ | இறங்கினவை iṟaṅkiṉavai | |
| future | இறங்குபவன் iṟaṅkupavaṉ | இறங்குபவள் iṟaṅkupavaḷ | இறங்குபவர் iṟaṅkupavar | இறங்குவது iṟaṅkuvatu | இறங்குபவர்கள் iṟaṅkupavarkaḷ | இறங்குபவை iṟaṅkupavai | |
| negative | இறங்காதவன் iṟaṅkātavaṉ | இறங்காதவள் iṟaṅkātavaḷ | இறங்காதவர் iṟaṅkātavar | இறங்காதது iṟaṅkātatu | இறங்காதவர்கள் iṟaṅkātavarkaḷ | இறங்காதவை iṟaṅkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| இறங்குவது iṟaṅkuvatu | இறங்குதல் iṟaṅkutal | இறங்கல் iṟaṅkal | |||||
    This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.