அகம்
See also: -அகம்
Tamil
    
    Etymology
    
Ultimately from Proto-Dravidian *akam, cognate with Kannada ಆಗೆ (āge) and Malayalam അകം (akaṁ).
Pronunciation
    
- IPA(key): /ɐɡɐm/
- Audio - (file) 
Noun
    
அகம் • (akam)
Declension
    
| m-stem declension of அகம் (akam) | ||
|---|---|---|
| Singular | Plural | |
| Nominative | அகம் akam | அகங்கள் akaṅkaḷ | 
| Vocative | அகமே akamē | அகங்களே akaṅkaḷē | 
| Accusative | அகத்தை akattai | அகங்களை akaṅkaḷai | 
| Dative | அகத்துக்கு akattukku | அகங்களுக்கு akaṅkaḷukku | 
| Genitive | அகத்துடைய akattuṭaiya | அகங்களுடைய akaṅkaḷuṭaiya | 
| Singular | Plural | |
| Nominative | அகம் akam | அகங்கள் akaṅkaḷ | 
| Vocative | அகமே akamē | அகங்களே akaṅkaḷē | 
| Accusative | அகத்தை akattai | அகங்களை akaṅkaḷai | 
| Dative | அகத்துக்கு akattukku | அகங்களுக்கு akaṅkaḷukku | 
| Benefactive | அகத்துக்காக akattukkāka | அகங்களுக்காக akaṅkaḷukkāka | 
| Genitive 1 | அகத்துடைய akattuṭaiya | அகங்களுடைய akaṅkaḷuṭaiya | 
| Genitive 2 | அகத்தின் akattiṉ | அகங்களின் akaṅkaḷiṉ | 
| Locative 1 | அகத்தில் akattil | அகங்களில் akaṅkaḷil | 
| Locative 2 | அகத்திடம் akattiṭam | அகங்களிடம் akaṅkaḷiṭam | 
| Sociative 1 | அகத்தோடு akattōṭu | அகங்களோடு akaṅkaḷōṭu | 
| Sociative 2 | அகத்துடன் akattuṭaṉ | அகங்களுடன் akaṅkaḷuṭaṉ | 
| Instrumental | அகத்தால் akattāl | அகங்களால் akaṅkaḷāl | 
| Ablative | அகத்திலிருந்து akattiliruntu | அகங்களிலிருந்து akaṅkaḷiliruntu | 
Derived terms
    
- அகத்தொண்டர் (akattoṇṭar)
- அகநாழிகை (akanāḻikai)
- அகந்தை (akantai)
- அகப்பணி (akappaṇi)
- அகப்பற்று (akappaṟṟu)
- அகப்பை (akappai)
- அகமகன் (akamakaṉ)
- அகமகிழ்ச்சி (akamakiḻcci)
- அகமரித்தல் (akamarittal)
- அகமலர்ச்சியணி (akamalarcciyaṇi)
- அகமாட்சி (akamāṭci)
- அகமார்க்கம் (akamārkkam)
- அகமுடையான் (akamuṭaiyāṉ)
- அகம்படி (akampaṭi)
- அகம்படித்தொண்டு (akampaṭittoṇṭu)
- அகம்படியர் (akampaṭiyar)
- அகம்பாவம் (akampāvam)
- அகம்பிரமவாதி (akampiramavāti)
- உணவகம் (uṇavakam)
- தமிழகம் (tamiḻakam)
See also
    
- புறம் (puṟam)
Further reading
    
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “அகம்”, in Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
    This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.